Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ας μιλήσουμε για τον έρωτα λοιπόν και τι είναι άραγε η αγάπη?

Ας μιλήσουμε για τον έρωτα λοιπόν και τι είναι άραγε η αγάπη?

0013729c050d085b1bfb30 250x300 Ας μιλήσουμε για τον έρωτα λοιπόν και τι είναι άραγε η αγάπη?«Αν σου έδινα θέμα τί είναι η αγάπη; Αν υπάρχει αληθινή αγάπη; Αν υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά; Ποιά η διαφορά έρωτα και αγάπης; Όλα αυτά σε ένα θέμα τέλος πάντων, τί θα έγραφες; Ένα τέτοιο ποστ θα είχε ενδιαφέρον…»
Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω στα ερωτήματα σου, βασισμένη πάνω σε προσωπικά μου βιώματα και όχι μόνο. Το πώς ήρθε στη δικιά μου ζωή ο έρωτας και η αληθινή αγάπη, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω από μαγικό έως τρομαχτικό συμβάν. Μέχρι που έφτασα για χάρη της? Που βρήκα Θεέ μου τη δύναμη να γίνω τόσο τολμηρή? Να τα βάλω με όλο τον κόσμο τότε γιατί να ζήσω μακριά του δεν μπορούσα. Δεν είχα ζωή μακριά του. Το ωραιότερο δώρο της ζωής, η αγάπη αλλά και ο έρωτας ο τρελός που μας κάνει να φερόμαστε σαν μικρά παιδιά, αψηφώντας τα πάντα, ακόμα και τον θάνατο.
Είναι άγριο πράγμα ο Έρωτας, σε διαφεντεύει, δεν σου αφήνει μυαλό, σε τρελαίνει στην επιθυμία που σαν μανιασμένο τραίνο ορμά στις φλέβες σου και σε κυριαρχεί. Σαν άγριο θεριό που θέλει να κατασπαράξει το θήραμα του. Αχόρταγος, κατακτά τις καρδιές των ανθρώπων, μαγεύοντας το μυαλό τους, ξετρελαίνοντας το εντελώς, αδιαφορώντας για κάθε συνέπεια. Πόσοι αλήθεια άνθρωποι έφτασαν στα άκρα για τον έρωτα. Το τρελό πάθος, τους οδήγησε μέχρι και τον φόνο, μέχρι και τον θάνατο. Αυτό μας λέει πολλά για τον έρωτα, πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι και άλλο τόσο γλυκός. Μεθά το μυαλό και το ζαλίζει, δεν αφήνει άλλη σκέψη να το απασχολεί παρά μόνο το αντικείμενο του πόθου του. Αυτός που ερωτεύεται θέλει να σκίσει τις σάρκες του από τον πόθο. Νομίζετε πως υπερβάλω? Κι όμως είναι τρέλα ο Έρωτας. Μια τρέλα που η ψυχολογία υποστηρίζει ότι διαρκεί μεταξύ 6 μήνες έως 2 χρόνια. Μετά ή σπάει σαν μπαλόνι και κάθε ορμή και ζάλη και επιθυμία εξαφανίζεται, ή μεταλλάσσεται σε βαθιά αγάπη. Για όσο όμως διαρκεί ο έρωτας, μας δίνει ζωή και νόημα να ζούμε. Εκείνος που δεν βίωσε τον Έρωτα, δεν γνώρισε ολοκληρωτικά τη ζωή.
Με ρώτησες αν υπάρχει αληθινή αγάπη? Δεν υπάρχει ζωή χωρίς αγάπη, αφού είναι το νόημα της ζωής. Η αληθινή αγάπη, η μία και μοναδική που για χάρη της ξεπερνά ο άνθρωπος τα όρια του, κάνει πράγματα που δεν πίστευε πως θα κάνει ποτέ. Ζει μια ευτυχία που νόμιζε πως μόνο στα παραμύθια την ζει κανείς. Η αγάπη μοιάζει με το απέραντο της θάλασσας, με την ανατολή του ήλιου που με δύναμη σκορπάει το φως παντού. Μοιάζει με τον αέρα που δίνει πνοή και η πνοή αναδύει τη ζωή. Η αγάπη μας λυτρώνει από το φόβο, από οποιαδήποτε δεσμά και φυλακές. Δεν έχει λάθος η αγάπη, δεν έχει ψεγάδι σκοταδιού. Δεν παραλογίζεται, δεν σε τρελαίνει παρά μόνο σε γαληνεύει, σε ηρεμεί και σου δίνει να ζήσεις την απόλυτη ευτυχία. Μπορεί να μην έχεις να φας, μπορεί να στερείσαι πολλά, αν έχεις αγάπη στη ζωή σου όμως είσαι αληθινός βασιλιάς, ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου.
Ευλογημένος ο άνθρωπος που μπορεί να ζήσει και να χαρεί τα δώρα της αγάπης, γιατί δυστυχώς δεν το μπορούν όλοι, για διάφορους λόγους που γνωρίζει ο καθένας στην δικιά του περίπτωση. Αυτός που βρήκε την αγάπη, βρήκε το ‘σπίτι’ του και όπου είναι η αγάπη του, εκεί είναι και το ‘σπίτι’ του. Ο έρωτας σαν γίνει αγάπη ριζώνει βαθιά και δεν ξεριζώνεται με τίποτα. Και δεν είναι πως πεθαίνει ο έρωτας, σαν έρθει η αγάπη. Ούτε παύει να είναι ερωτευμένος ο άνθρωπος που αγαπά. Απλά φέρνει η αγάπη την ισορροπία και τη λογική όσο μπορεί να υπάρχει δηλαδή, έτσι ώστε να έρθει η ευτυχία. Γιατί αν ζούμε ο άνθρωπος μόνο με τον έρωτα δεν θα ησύχαζε ποτέ, δεν θα ηρεμούσε, άρα δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Θα ήταν σαν ένα τσουνάμι, σαν ένα ηφαίστειο ενεργό που στο τέλος θα καιγόταν από την πυρά του έρωτα! Για αυτό έχει ημερομηνία λήξεως ο έρωτας, για να σωθούμε *χαμόγελο* ή θα έρθει η αγάπη και θα ολοκληρωθούμε σαν όντα. violin 300x199 Ας μιλήσουμε για τον έρωτα λοιπόν και τι είναι άραγε η αγάπη?
Έρωτας με την πρώτη ματιά. Έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους που το έχουν βιώσει, άρα υποθέτω υπάρχει. Μπαμπ και κάτω! Ένα βλέμμα και «έρως ανίκατε μάχαν» σαν το βελάκι που τρυπάει την καρδιά και πάει τελείωσε η αποστολή. Ο έρωτας μπήκε στις καρδιές τους, στα μυαλά τους και τους διαφεντεύει. Εμένα δεν μου έτυχε ακριβώς έτσι. Εκείνο που έτυχε σε εμένα ήταν να ερωτευτώ τρελά το μυαλό του Κίνγκ. Ούτε που τον είχα δει, ούτε που τον γνώριζα. Για 8 ολόκληρους μήνες όμως μιλούσαμε ή μάλλον γράφαμε ο ένας στον άλλο και ανταλλάσσαμε τις απόψεις μας για την ζωή, για τα πάντα. Θυμάμαι κοιμόμουνα μόνο 3-4 ώρες και ούτε που με ένοιαζε. Τα πρώτα δείγματα του έρωτα που γεννήθηκε μέσα μου, ήταν θυμάμαι όταν περπατούσα και ένιωθα πως τα πόδια μου δεν πατούσαν στη γη, πετούσα. Μα και φυσικά πατούσα στην γη, απλά ο έρωτας με τις μαγικές του ιδιότητες, με έκανε να αισθάνομαι ότι πετούσα. Ήταν σαν να αιωρούμουν στον αέρα, εντελώς μαγεμένη και τρισευτυχισμένη. Ήταν λες και ήμουν νεκρή και ζωντάνεψα, ήταν λες και ξύπνησα από ένα μακρύ λήθαργο που είχα πέσει και ήρθε ο μάγος του έρωτα και με ξύπνησε γλυκά. Δεν ήθελα να ξανακοιμηθώ. Είναι απίστευτο τι κάνει στο σώμα μας ο έρωτας. Εκκρίνει τόσες ενδορφίνες που ξαφνικά αποχτούμε μια απίστευτη εφορία και ζωντάνια. Το δέρμα λάμπει, τα μάτια γυαλίζουν, το χαμόγελο μας ακτινοβολεί.
Και επειδή κεραυνοβόλο έρωτα δεν έζησα, βρήκα κάτι ενδιαφέρον να μοιραστώ μαζί σου. Άκου λοιπόν τι λένε οι επιστήμονες για τον έρωτα με μια ματιά. «Επιστήμονες λοιπόν έχουν επιστρατευτεί για το θέμα, δηλώνοντας ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου συνηγορεί με την ύπαρξη του φαινομένου αυτού του έρωτα, καθώς τα νεύρα και τα κύτταρα του εγκεφάλου αντιδρούν διαφορετικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος χρειάζεται περίπου 30 δευτερόλεπτα για να ερωτευτεί ή για να αντιληφθεί το κατά πόσον κάποιος είναι ελκυστικός ή όχι. Υποστηρίζουν επίσης ότι το αν θα ερωτευτούμε κάποιον κεραυνοβόλα εξαρτάται από την ψυχολογική μας κατάσταση σε κάθε δεδομένη στιγμή καθώς κάποιες φορές ακόμα και τα πιο υπέροχα μάτια μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, αν δεν είμαστε στην κατάλληλη διάθεση. Σε κάθε περίπτωση ο κεραυνοβόλος έρωτας με την πρώτη ματιά είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα, που οι περισσότεροι αδυνατούν να συγκρατήσουν. Είτε ονομάζεται έλξη, είτε ξελόγιασμα, είτε ξεμυάλισμα, αυτή η κατάσταση είναι σαφώς μια εξαίρεση και δεν μπορεί, λογικά, να συμβαίνει συνέχεια. Ο κεραυνοβόλος έρωτας μπορεί να συμβεί, πάντως, οπουδήποτε. Στο μετρό, στο δρόμο, στο ίδιο δωμάτιο, γνωρίζοντας κάποιον σε μια φιλική συνάθροιση. Οι άνθρωποι που έχουν νιώσει αυτό το συναίσθημα το περιγράφουν σαν κάτι πολύ όμορφο και ζεστό: όταν οι ματιές συναντήθηκαν, ήξεραν ότι είχαν γνωρίσει τον άνθρωπο των ονείρων τους. Στον έρωτα δε μένεις μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά βλέπεις και στοιχεία που δεν είναι ορατά σε άλλους. Ο έρωτας είναι μια χημεία περίεργου είδους – ξέρεις με βεβαιότητα πράγματα χωρίς όμως να μπορείς να τα αποδείξεις. Ο έρωτας με την πρώτη ματιά μπορεί να είναι εξίσου πλασματικός με κάθε άλλο είδος έρωτα. Τα συννεφάκια, το χάσιμο του μυαλού, η αφηρημάδα, η απροσδιόριστη χαρά ή μελαγχολία είναι επίσης βασικά συμπτώματα ενός έρωτα που είναι διαφορετικός και ίσως πιο βαρύς και βαθύς από όσο θα περίμενε κανείς. Λένε ότι ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι συναίσθημα μοναδικό και αξέχαστο για όποιον το έχει ζήσει…»
Αυτά λοιπόν περί έρωτα και αγάπης ο λόγος.
Πραγματικά δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα από την εμπειρία του να ερωτευτεί κανείς! Θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε σαν μια σχεδόν εξωπραγματική κατάσταση, όπου ο κόσμος ξαφνικά μοιάζει αγγελικός, όπου οι γεύσεις των φαγητών στο στόμα μας αλλάζουν, όπου ο ύπνος δεν είναι πια τόσο σημαντικός και απαραίτητος. Αγαπάμε τους πάντες και δεν θέλουμε να θυμώσουμε με κανέναν και τίποτα. Το σώμα μας μοιάζει σαν πλανήτης ευτυχίας που δεν θέλουμε να φύγουμε ποτέ από αυτόν. Μέχρι που ο χρόνος να το τερματίσει και να τελειώσει εκεί ή να μας χαρίσει το επακόλουθο στάδιο που είναι η οδός μιας παντοτινής αγάπης. Όσο τουλάχιστον μπορεί το ‘πάντα’ να υπάρχει για μας τους φθαρτούς ανθρώπους.
*χαμόγελο*
Αφιερωμένο στους εξερευνητές της ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου