Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Η Γοητεία του Απαγορευμένου


Η Γοητεία του Απαγορευμένου
<p>Γιατί άραγε είναι τόσο πολύ γλυκός ο απαγορευμένος έρωτας; Ενώ όλοι συμφωνούμε – στα λόγια – ότι είναι πολύ σημαντικό πράγμα η πίστη σε μια σχέση, ενώ κανένας δεν θέλει στην πραγματικότητα να βρεθεί σε δύσκολη θέση στον έρωτα, ωστόσο, ο απαγορευμένος έρωτας, ζει και θριαμβεύει! Και μάλιστα, ίσως να είναι και από τα πιο συνταρακτικά πράγματα που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος στην ερωτική του ζωή. Γιατί άραγε είναι τόσο, τόσο παθιάρικα γλυκός ο απαγορευμένος έρωτας, που μπορεί να κάνει μια γυναίκα να χάσει τη λογική της, ή έναν άντρα να χάσει την αξιοπρέπειά του; Τι είδους μηχανισμούς κινητοποιεί μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, και γίνεται τόσο απαραίτητος ένας άνθρωπος, που απαγορεύεται να είσαι μαζί του; Και γιατί δεν μπορεί να πει η καρδιά ένα ξεκάθαρο όχι; Ας πούμε την αλήθεια: ο απαγορευμένος έρωτας είναι μια βαθιά ανθρώπινη εμπειρία, που μπορεί να  αναστατώσει τόσο πολύ την ανθρώπινη ψυχή, όσο ίσως κανένας έρωτας που έχει αίσθηση νομιμότητας. Γιατί άραγε;
Ο έρωτας και ο κίνδυνος είναι δυο πολύ στενά συνδεδεμένα φαινόμενα. Ο έρωτας, σπάει τα όρια του ανθρώπου έτσι κι αλλιώς. Ειδικά για τη γυναίκα ο έρωτας, έχει πάντα μια μεγαλύτερη αίσθηση κινδύνου και απαιτεί απόλυτη παράδοση. Ας το σκεφτούμε: η ώρα που μια γυναίκα αφήνεται στα χέρια του άντρα που αγαπάει, ουσιαστικά φλερτάρει έτσι κι αλλιώς με τον κίνδυνο. Η αίσθηση ότι αυτός ο άντρας, μπορεί και να μην κάνει να την αγκαλιάζει, μπορεί να μην είναι κοινωνικά σωστό, αυξάνει απίστευτα την γοητεία του έρωτα. Δίνει μια αίσθηση πρωτόγονη στην ένωση.
Είναι γενικά αποδεδειγμένο ότι όσο μεγαλύτερες απαγορεύσεις υπάρχουν σε μια κοινωνία γύρω από τον έρωτα, τόσο περισσότερο φουντώνει η απαγορευμένη αγάπη! Μπορεί να φαίνεται περίεργο, είναι όμως; Το ίδιο δεν συμβαίνει με όλα τα πράγματα; Ο πιο ασφαλής τρόπος για να εκτινάξεις την ζήτηση κάποιου πράγματος – ό,τι κι αν είναι αυτό, είναι να το απαγορεύσεις! Αν αυτό ισχύει σε πράγματα άψυχα, πόσο μάλλον περισσότερο συμβαίνει με τον έρωτα, όπου δύο ψυχές καλούνται να αντέξουν τον πειρασμό να μην είναι μαζί, απλά γιατί «δεν πρέπει», γιατί «απαγορεύεται».
Ο έρωτας δεν καταλαβαίνει από ταμπέλες που του επιβάλλουν όρια. Είναι ένα θυελλώδες φαινόμενο, είναι μια πυρκαγιά, και κάθε τέτοια ακραία κατάσταση, από τις δυσκολίες αντί να κατευναστεί, συδαυλίζεται! Η αίσθηση της ενοχής, του παράνομου, του κρυφού, είναι από μόνες τους τόσο ρομαντικές, που αρκούν για να φέρουν κοντά, πολύ κοντά, ακόμα και ανθρώπους που αν μπορούσαν να είναι μαζί χωρίς κανένα εμπόδιο, ίσως και να μην ήταν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι πολλές φορές, μόλις τα εμπόδια που χωρίζουν δυο ανθρώπους που ζουν έναν παράνομο έρωτα υποχωρήσουν, ο έρωτάς τους σβήνει! Το καρδιοχτύπι του να περιμένεις να συναντήσεις την αγάπη σου στα κλεφτά, η αίσθηση της απώλειας κάθε φορά που οι δύο ερωτευμένοι χωρίζουν, τα συνεχή όνειρα του τι θα κάνουν αν είναι συνέχεια μαζί, είναι τόσο βαθιά ερωτικά, που αν λείψουν, ο έρωτας δεν αντέχει.
Αν υπάρχει μια αλήθεια που βγαίνει από τον απαγορευμένο έρωτα, είναι πως κανείς έρωτας δεν αντέχει το σκληρό φως της καθημερινότητας! Αν μπορούσαμε να κάνουμε μετάγγιση του πάθους που ζει έναν παράνομο ζευγάρι σε μια «νόμιμη» σχέση, θα είχαμε τον τέλειο έρωτα! Δεν είναι καθόλου εύκολο βέβαια. Ακριβώς γιατί ο κίνδυνος που υπάρχει στον απαγορευμένο έρωτα, ο κίνδυνος να εκτεθούν οι ερωτευμένοι, να πρέπει να λογοδοτήσουν για τη στάση τους αν αποκαλυφθούν είναι πραγματικός. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο κομμάτι του απαγορευμένου έρωτα. Και δεν είναι εύκολο να ζει κάποιος μια τέτοια ένταση χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος.
Όσο και αν οι κοινωνίες και ο καθένας ξεχωριστά εξορκίζουν τον απαγορευμένο έρωτα, αυτός εξακολουθεί να είναι ο βασιλικός έρωτας! Κάθε έρωτας που έχει το πάθος του απαγορευμένου, είναι πραγματικό συναίσθημα. Όταν αυτό το πάθος δεν υπάρχει, όταν η σχέση δεν έχει την ένταση του απαγορευμένου, του κρυφού και του μοιραίου έρωτα, είναι απλά μια σύμβαση!
Σε απασχολούν αναπάντητα ερωτήματα; Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα αισθηματικά σου; υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου; έχεις σχέση με παντρεμένο; θέλεις άμεσα επανασύνδεση; Θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου